U ponedeljak 15. oktobra 2018. godine u okviru Nedelje kulture na Vračaru u sali Gradske opštine Vračar održana je zanimljiva onlajn tribina o značaju savremene umetnosti za razvoj društva. Moderatorka tribine bila je Jelena Spasović, a učesnici: Nikola Kolja Božović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Danijela Maljević, predsednica Udruženja građana BUM i Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar.

Tokom trajanja tribine, učesnici su pokušali da odgovore na neka od najznačajnijih pitanja koja se tiču razvoja savremene umetnosti, kao što su: „Ima li umetnost tu moć da transformiše društvo? Jesu li umetnici/ce super heroji/ne današnjice, ili samo neshvaćeni autsajderi? Pomažu li nam novi mediji da lakše razumemo savremenu umetnost? Na koji način lokalna samouprava može da bude spona između publike i stvaralaca?”

Nedelju kulture na Vračaru organizovala je Gradska opština Vračar u saradnji sa Udruženjem građana BUM i Centrom za obrazovanje i kulturu ,,Božidarac 1947 – Beograd” sa ciljem promocije savremene umetnosti među građanima i podizanja svesti o značaju kulture i umetnosti za razvoj lokalne zajednice. Osim ove tribine, u okviru Nedelje kulture na Vračaru otvorena je i izložba skulptura i crteža „Biti onaj drugi“ umetnika Ive Atoski i Boža Terzića, a održana je i forum teatar predstava ,,Raskršće” za učenike srednjih škola sa teritorije Gradske opštine Vračar. Kroz realizaciju Nedelje kulture Gradska opština Vračar nastoji da obogati kulturni i društveni život građana koji u njoj žive i stvori uslove za kvalitetniji svakodnevni život za pripadnike svih generacija.

Ako vas interesuje da saznate više na ovu temu, snimak tribine možete pogledati na fejsbuk stranici: https://www.facebook.com/Balkan.Urban.Movement/