U četvrtak 10. oktobra 2019. godine, u organizaciji Udruženja građana BUM i Gradske opštine Vračar, održana je onlajn tribina “Umetnost kao sredstvo revitalizacije urbanog ambijenta”, koju je bilo moguće uživo pratiti putem društvenih mreža. Tribina je organizovana u okviru tradicionalne manifestacije “Nedelja kulture na Vračaru” sa ciljem da mladi umetnici i predstavnici lokalne vlasti diskutuju o načinima na koji umetnost može da učini život u našim gradovima boljim.

Na tribini su govorili vizuelni umetnici Jana Danilović i Andreja Krstić “Chenipe”, kao i predsednik Skupštine gradske opštine Vračar Mihailo Grupković. Ulogu moderatorke obavljala je Danijela Maljević, predsednica UG BUM.  Tokom trajanja tribine učesnici su diskutovali o značaju ulične umetnosti u oživljavanju i oplemenjavanju javnog prostora, kao i o načinima na koji lokalne uprave u Srbiji mogu pružiti podršku mladim uličnim umetnicima u Srbiji.

Nedelju kulture na Vračaru čini niz manifestacija i dešavanja čiji je cilj promocija umetnosti i podizanje svesti o njenom značaju za razvoj lokalne zajednice. Ovogodišnja Nedelja kulture započela je otvaranjem izložbe radova studenata master studija na Fakultetu primenjene umetnosti pod nazivom “BUM Generacija Milenijalaca” u Galeriji GO Vračar 3. oktobra 2019. godine. U periodu od 4. do 6. oktobra u prostorijama Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ održan je „Vikend ulične umetnosti“. Nakon toga, 8. oktobra odigrana i predstava „Ogledalo“, koja se bavi mladima koji istražuju sliku o sebi i razvoju ličnog identiteta. Za kraj manifestacije održana je tribina “Umetnost kao sredstvo revitalizacije urbanog ambijenta”.

 

Ukoliko želite da pogledate snimak tribine, posetite Fejsbuk stranicu UG BUM: www.facebook.com/Balkan.Urban.Movement/