Organizacija BUM imala je čast da prisustvuje otvaranju izložbe “Epik” umetnika Nikole Kolje Božovića sa kojim naša organizacija ima uspešnu višegodišnju saradnju. Još od 2003. godine BUM u saradnji sa Koljom promoviše značaj umetnosti među mladima u Srbiji i regionu.

Kolja Božović je privukao pažnju posetilaca koristeći periku, kostime i šminku da bi stvorio niz pokreta, kao i uznemirujuće ranjiv i ambivalentan lik koji želi da se dopadne, a epske parafraze poslužile su mu kao dekor fikcije i performansa, kojima istražuje savremene opsesije heroizmom, mitologijom i popularnošću, objasnila je kustoskinja Aleksandra Lazar na otvaranju izložbe ovog umetnika. Kustoskinja napominje da je Božović u dosadašnjim radovima često koristio humor u igri elemenata, a sada on pronalazi i maske potrebne za tu igru. I upravo je ta igra nešto što je uvek povezivalo Koljine radove sa BUM-om i radom sa mladima već 15 godina.

Zanima me kakav je čovek bio nekad, kakav je sad. Radovi koji su inspirisani ovim razmišljanjima su nadam se u vezi sa mojim prethodnim radovima, ali se trudim da dođu iz moje posvesti – reako je umetnik Kolja Božović.

Izložba slika, skulptura i instalacija pod nazivom Epik predstavlja Božovićeve vizuelne parafraze epskih pesama iz ciklusa o Marku Kraljeviću.

Po dolasku u Beograd pre dve godine, bio sam impresioniran vitalnošću beogradske kulturnog života. Nije slučajno što je Beograd mesto odakle potiču talenti kao što su Petar Lubarda ili Marina Abramović. Smatram da Nikola Kolja Božović pripada generaciji savremenih umetnika koji žive i rade u Beogradu i prenose nasleđe kulture stvaralštva svojevrsnog Jugoistočnoj Evropi – rekao je ambasador Švajacrske u Srbiji Filip Ge.

Izložba “Epik” biće otvorena za javnost od 19. septembra do 1. novembra i to dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom od 16 do 18.