Ove godine BUM učestvuje u organizaciji bijenalne kulturne manifestacije posvećene vizuelnim umetnostima “Oktobarski salon” koja se po 57. put održava u Beogradu. Oktobarski salon organizuje se pod sloganom “Čudo kakofonije” od 15. septembra do 28. oktobra na više lokacija širom glavnog grada Srbije. U okviru Oktobarskog salona BUM i partneri iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Belgije organizuju dve manifestacije – COOLtura i EU Art Night sa ciljem popularizacije savremene umetnosti među mladima na zapadnom Balkanu.

Beograd je verovatno najvrelija tačka u Evropi. Srećni smo što posle dve godine rada možemo sa vama da pogledamo dela velikih umetnika postavljenih u svih pet galerijskih prostora, rekao je Gunar Kvaran, kustos i umetnički direktor 57. Oktobarca, koji će se do 28. oktobra odvijati pod sloganom “Čudesna kakofonija”. Koncept salona je različitost i činjenica da ne postoji jedan zajednički imenitelj u savremenoj umetnosti. Nema više jedng umetničkog centra, centri su svuda, u svim zemljama i po svim kontinentima. Pokušali smo da tu raznolikost izrazimo i kroz galerijske prstore: ovde u Resavskoj, u Galeriji Remont, Umetničkom centru U10, tri izložbena prostora Kulturnog centra Beograd i u Galeriji SANU – poručio je Kvaran.

Oktobarski salon doveo je u Beograd svet savremene vizuelne umetnosti u svoj svojoj različitosti i raznovrsnosti. Kakofonična struktura ove izložbe premošćuje nacionalne, rasne, rodne, generacijske, klasne i sve druge kategorije. Ovde učestvuje 72 umetnika iz celog sveta.